Slik kutter du strømregningen

Å holde strømregningen lav er noe alle kan stille seg bak, og det er faktisk enklere enn man skulle tro å redusere kostnadene.

finger på dashbordet til en styringsenhet som viser 25 grader

Alle bekker små reduserer forbruket ditt mer enn du kanskje skulle tro.

Hvis du virkelig vil spare penger på strømmen må du se på hovedkilden til forbruket. I kalde Norge er svaret oppvarming. Godt over halvparten av strømbruken i en gjennomsnittlig bolig går nemlig til å holde Kong Vinter ute.

Oppvarming spiser mest strøm

Konsekvensen av dette er at nokså små tiltak kan ha store utslag på utgiftene. Hvis du senker innetemperaturen med fire grader når du sover eller er ute av huset, kan du kutte oppimot 30 prosent av kostnadene til oppvarming. Ettersom varme utgjør så mye av totalen betyr dette mange tusenlapper spart i løpet av året.

Videre er redusering av overforbruk og unødvendig forbruk, sentrale begreper innen strømsparing. Skru av lys i rom du ikke bruker, skru av utelysene på dagtid og skru inn LED-pærer i stedet for glødepærer.

Ti konkrete sparetiltak:

  • Senk innetemperaturen med én grad og spar ca. 5 prosent.
  • Fyll opp vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin helt før du bruker dem. Det går med like mye strøm (og vann) uansett.
  • Skru av lyset i rom du ikke bruker.
  • Bruk smarthus-løsninger og termostater med tidsstyring.
  • Senk temperaturen i varmtvannsberederen din (men ikke lavere enn 65 grader, for da overlever langt flere bakterier).
  • Gå for energigjerrige LED-pærer og hvitevarer i energiklasse A+ eller bedre.
  • Bytt til sparedusj, så du slipper å varme opp unødvendig mye vann.
  • Sats på rask og effektiv lufting, så unngår du at boligen kjøles ned for mye.
  • Bytt ut panelovner med en varmepumpe, og spar opptil 60 prosent av kostnadene.
  • Velg strømleverandøren med billigst priser.

Med automatikk går sparingen av seg selv

Å justere lysene og varmen hele tiden kan være slitsomt. Heldigvis er det heller ikke nødvendig. Med enkle verktøy kan du sette opp tidsstyring og automatikk som kontrollerer alt sammen for deg.

Når systemene er oppe, ukesprogrammene er plottet inn og bevegelsessensorene er på plass, trenger du ikke foreta deg noe som helst. Sparingen går bokstavelig talt av seg selv, og det er fullt mulig å sette opp automatikk som dette også i eldre hus.

Går man for en smarthusløsning kan man til og med koble systemet til mobiltelefonen, og styre hele boligen med fingertuppene. 

styringsenhet med AMS

De nye AMS-strømmålerne

1. januar 2019 gikk fristen ut for utbyttingen av norske strømmålere. De nye målerne kalles automatiske målere, eller AMS-målere. Disse målerne rapporterer forbruket av seg selv over internett, så ofte som én gang i timen. På denne måten vil man til enhver tid betale den aktuelle strømprisen for inneværende time. Tidligere har dette vært stipulert til et gjennomsnitt.

Typisk er strømprisen på sitt laveste på natten, og i teorien vil man dermed kunne spare penger ved å gjøre strømkrevende oppgaver som lading av elbil etter at sola har gått ned.

For å hindre at de nye AMS-målerne avslører sensitiv informasjon til uvedkommende, eksempelvis når en bolig står tom, er alle nettselskaper ilagt krav om forsterkede sikkerhetssystemer og rutiner rundt kundeinformasjon. 

Vil du ha flere tips til hvordan du kan kutte strømregningen? Ta kontakt med oss, og vi kan finne en løsning som passer ditt behov.

Trenger du elektriker?

Moss Elektro stiller med fagsterke elektrikere til alt du trenger utført innen elektrisk installasjon. Fortell oss hva du trenger hjelp med, og vi kommer tilbake til deg med et uforpliktende tilbud.

Telefonnummer:

69233400