Gjør boligen din el-sikker

Boligen din er arena for familiehygge og kos, og med enkle grep holder du både voksne og barn trygge på hjemmebane.

el-sikkerhet

Skjøteledninger bør unngås i det lengste, og bør under ingen omstendighet brukes ute.

I hjemmene våre har vi mange elektriske produkter. Noen bruker vi ofte, mens andre står og støver ned. På vinteren bruker vi dessuten flere lys enn ellers, ved siden av ulike varmekilder rundt omkring i huset.

Vi vet at en stor andel av norske boligbranner starter i feil ved elektriske apparater eller el-anlegget, men det er ingen grunn til å føle seg utrygg i sitt eget hjem. Alt man trenger er å ta noen enkle forhåndsregler, slik som disse:

Bruk stikkontakter med tidsur

Enkelte produkter egner seg ikke til å være koblet inn hele tiden. Særlig på kjøkkenet finner man kaffetraktere, brødristere, kjøkkenmaskiner og andre el-produkter, som ikke burde stå med støpslet koblet i stikkontakten permanent. Samtidig er det jo irriterende å måtte trekke ut støpslet hele tiden, men heldigvis er løsningen enkel. Bruk stikkontakter med tidsur. På denne måten kan du være sikker på at strømmen kuttes etter angitt tid. 

Unngå skjøteledninger

Si fra hvis du kjenner deg igjen. Bak TVen er det er eneste stort kaos av ledninger. Du har ikke nok stikkontakter tilgjengelig, og har tydd til skjøteledninger og grenuttak. Slike skal imidlertid ikke brukes i permanente installasjoner, ettersom brannfaren er vesentlig høyere enn for fastmonterte stikkontakter. Alle som bygger nytt eller pusser opp, må etter forskriftene installere minimum seks stikkontakter bak TVen. Gjør derfor deg selv en tjeneste og få fastmonterte kontakter på plass også på andre steder du har mange elektriske produkter i bruk.

desing stikk

Visste du at forskriftene sier at nye bygg må ha to stikkontakter per to meter kjøkkenbenk?

Dropp eldre apparater

Har du et eldgammelt vaffeljern som du kun tar frem et par ganger i året, det som har vært familien i generasjoner? Eldre elektriske apparater er ikke på langt nær like sikre som dagens modeller, så det er nok på tide å pensjonere jernet til bestemor én gang for alle. Kjøp deg heller et nytt og sikkert jern som ikke får strømmen gjennom møllspiste ledninger.

Velg LED-belysning

At alle LED-lamper gir upersonlig lys er en myte. Du får LED-lamper i alle forskjellige farger og intensiteter, og du kan fint skape koselig stemning med belysning fra inneværende årtusen. Fordelen med LED er at pærene bruker mye mindre strøm, samtidig som de utvikler minimalt med varme. Dermed reduseres faren for brann kraftig. Faktisk får du nå downlights som kan monteres rett i islolasjonen.

Skaff deg en komfyrvakt

Uansett om du lager mat hjemme hver eneste dag, eller bare en gang i blant, er det lurt å installere en komfyrvakt. Denne kutter strømmen før tørrkoking eller overoppheting forårsaker farlige situasjoner. Man skal naturligvis følge med når man lager mat, men det er ikke noe galt i å ha en liten medhjelper.

Ta en el-sjekk, og test brannvarslerne dine

Husk å ta kontakt med fagfolk når du skal oppgradere det elektriske i boligen. Elektrikeren kan ta en grundig kontroll av det el-anlegget hjemme hos deg, og eventuelt avdekke områder som burde utbedres. I mellomtiden kan du sørge for at brannvarslerne dine har friske batterier, og glede deg til en god natt søvn i et sikkert hjem!

Trenger du elektriker?

Moss Elektro stiller med fagsterke elektrikere til alt du trenger utført innen elektrisk installasjon. Fortell oss hva du trenger hjelp med, og vi kommer tilbake til deg med et uforpliktende tilbud.

Telefonnummer:

69233400