Har du brannfarlige downlights hjemme?

I norske hjem finnes det mange utdaterte downlights. Husker du når dine downlights ble montert, og ikke minst når de sist ble sjekket av en elektriker?

downlights i soverom

Selv om downlightene ser bra ut, kan dårlig brannsikkerhet være skjult på baksiden.

Utdaterte downlights med gamle halogenpærer bør byttes ut for å unngå brannfare. Dette er det du må se etter.

Downlights er en folkefavoritt

Innfelte lyspunkter i taket går under navnet downlights. Det har lenge vært den soleklare favoritten når det kommer til belysning. Downlights gir godt lys, ser diskret og lekkert ut, og kan som regel kombineres med en dimmer for fleksibel belysning. Så hva er ulempen? 

Ingenting – så lenge de er montert riktig. Downlights utgjør nemlig en stor brannrisiko om de er montert feil. 

Hvordan sjekke at downlights er riktig montert?

Dersom du har hatt downlights i mange år, kan det være på tide å ta ned lampene fra taket. Sjekk om det er noen brente eller svidde ledninger, og om lampen bærer preg av varmgang. 

Husk at gamle halogen-downlights også avgir mye mer varme enn de nye LED-variantene. Hvis downlighten er montert i tett tilknytning til isolasjon, uten god lufting, lover det ikke godt for brannsikkerheten. Her kan vi heldigvis hjelpe deg. 

Våre elektrikere bytter enkelt ut de gamle variantene med nye, brannsikre downlights.

oppussing

Hvis du først skal pusse opp, kan det lønne seg å se på downlightene samtidig. Elektrikerne fra Moss Elektor bytter dem enkelt ut.

Tre varseltegn for downlights:

Det finnes også andre ting du kan sjekke ved de gamle installasjonene. Disse tre tipsene vil avdekke om noe må gjøres med de gamle downlightene:

1. Berøring

Alle downlighter har det vi kaller dekkring, som ligger rundt selve lyskilden. Berør dekkringen - er denne varm, kan det være et tegn på at du har gamle lavvoltskilder. 

2. Synlige skader

Rundt dekkringen kan det være synlige skader. Det kan være sot eller andre merker, og de kommer som et resultat av varmegang. 

3. Gammelt elektrisk anlegg

Er det mer enn fem år siden downlightene ble montert? Da er det stor sannsynlighet for at det er benyttet lavvoltkilder.

Kjente du deg igjen i ett eller flere av disse varseltegnene? Da bør du ta kontakt med oss i dag, slik at vi kan gi deg råd rundt hva du bør gjøre videre. 

Ikke glem el-sjekken

Er det mer enn fem år siden du tok en el-sjekk av det elektriske anlegget? Da bør du ta dette i samme slengen. Lovverket sier klart og tydelig at huseier er ansvarlig for det elektriske anlegget i boligen. Dette ansvaret innebærer blant annet å kontrollere el-anlegget jevnlig, for å sikre at du ikke har noen potensielle brannfeller i boligen. 

Dersom du kan dokumentere at alt er etter forskriftene, kan det også resultere i en reduksjon i premien på forsikringen din. Ta kontakt med oss i dag – vi bistår deg gjerne. 

Trenger du elektriker?

Moss Elektro stiller med fagsterke elektrikere til alt du trenger utført innen elektrisk installasjon. Fortell oss hva du trenger hjelp med, og vi kommer tilbake til deg med et uforpliktende tilbud.

Telefonnummer:

69233400