Innfelte downlights: Fra lavvolts til LED

Har du halogenpærer hjemme, også kjent som lavvolts-pærer? De finnes det flere av i norske hjem, men de aller fleste er ikke klar over faren knyttet til halogenpærer. 

downlights i stue

Downlights med LED-pærer er et energieffektivt alternativ, som avgir mindre varme enn de gamle halogenpærene.

Fordeler med LED

Først og fremst har de lang levetid. En LED-pære har en levetid på cirka 20 000 timer, og en halogenpære bare har 2000. Vi pleier å si at hvis du investerer i LED, trenger du ikke kjøpe deg nye pærer før det har gått omtrent 18-20 år. LED-pærer er heller ikke like utsatt når det kommer til glødetråden. Har du tenåringer i huset, kan de altså smelle igjen en dør uten at pæren ryker.

I tillegg bruker LED-pærer nesten 90 prosent lavere strømforbruk, uten å redusere lysstyrken.

Samtidig avgir de mindre varme. Hvis du noen gang har tatt på en halogenpære like etter at den har vært i bruk, vet du like godt som oss hvor utrolig varm den kan bli. 

Visste du at EU har innført forbud mot produksjon og import av halogenpærer? Dette skjedde 1. september i 2018. Snart vil det ikke være mulig å finne halogenpærer i butikkhyllene. 

Økonomisk med LED 

Ja, en LED-pære koster fortsatt mer enn det halogen gjør, men det er det verdt med tanke på hva du får igjen. LED-teknologien er dessuten i utvikling hele tiden. Det dukker stadig opp LED-pærer som er både billigere og bedre enn de eldre variantene.

De som ennå ikke har gått for LED, er kanskje under den oppfatning at du kun får LED i kaldt, blått lys. Det stemmer heldigvis ikke. Du får LED i det vi kaller warmdim, som gir den lune, varme og glødende følelsen du får fra en halogenpære. 

downlights i stue

I en halogenpære går i underkant av 10 prosent av energien til å produsere lys. Resten blir til varme. I en LED-pære går så mye som 90 prosent til å produsere klart og godt lys til rommet

Kan LED-pærer dimmes?

Klart de kan. Det eneste du må sjekke er om produsenten av LED-pærene du ønsker deg, er laget for dimming. For å unngå lys som flimrer, eller risikerer å bli ødelagt, må du altså være sikker på at du har kjøpt LED-pærer som kan dimmes. 

Er du usikker på dette, kan du spørre oss Vi får ofte spørsmål om LED, og kan svare deg på det du måtte lure på. Ta kontakt med en av våre elektrikere, så hjelper vi deg med å få smart belysning i hjemmet. 

La deg inspirere av disse belysningsløsningene. Downlights ser bra ut i alle rom, og gir fleksibel belysning.

Trenger du elektriker?

Moss Elektro stiller med fagsterke elektrikere til alt du trenger utført innen elektrisk installasjon. Fortell oss hva du trenger hjelp med, og vi kommer tilbake til deg med et uforpliktende tilbud.

Telefonnummer:

69233400